ខណៈរដូវសែនចិន-វៀតណាមនឹងឈានមកដល់ និងដោយមានការយកចិត្តទុកដាក់ពីថ្នាក់ដឹកនាំ នៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម នៅព្រឹកថ្ងៃទី៨ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២៤នេះ មន្ដ្រីអគ្គនាយកដ្ឋាន ការពារអ្នកប្រើប្រាស់ កិច្ចការប្រកួតប្រជែង និងបង្ក្រាបការក្លែងបន្លំ (ក.ប.ប) សាខារាជធានីភ្នំពេញ បានចុះត្រួតពិនិត្យទំនិញនៅតំបន់ត្រឡោកបែក ខណ្ឌសែនសុខ រាជធានីភ្នំពេញ រកឃើញបង្គាមានចាក់ចាហួយចំនួនជាង ៤ពាន់គីឡូក្រាម។
ក្នុងបទសម្ភាសន៍ជាមួយទូរទស្សន៍ព័ត៌មាន ប៊ីធីវី ក្រោយចុះឃ្លាំមើល និងត្រួតពិនិត្យទំនិញនានាលោក ហេង មាលី ប្រធានសាខា ក.ប.ប. រាជធានីភ្នំពេញ បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ឲ្យដឹងថា ប្រតិបត្តិការនេះ ក្រុមការងារបានចាប់ផ្តើមតាំងពីម៉ោង ៣ ទៀបភ្លឺដើម្បីធ្វើការឃ្លាំមើល។ លោកបានបន្តថា ជាលទ្ធផល ក្រៅពីទំនិញផ្សេងៗ ដូចជាមឹក ក្តាម និងអយស្ទ័រជាដើម ពុំបានរកឃើញវត្តមានសារធារធាតុគីមីហាមឃាត់នោះទេ។ ប៉ុន្តែបានរកឃើញ និងដកហូតបង្គាមានចាក់ចាហ៊ួយ ចំនួន ២៦០ កេសស្មើនឹងប្រមាណ ៤ ២៣៥ គីឡូក្រាម។
នៅក្នុងប្រតិបត្តិការនេះដែរ លោក ហេង មាលី ក៏បានពន្យល់ អប់រំ ណែនាំដល់ក្រុមអាជីវករ អ្នកចែកចាយ លក់ដុំ លក់រាយ ត្រូវមានឯកសារពាក់ព័ន្ធច្បាស់លាស់ជាមុនសិន មុននឹងទទួលទិញយកមកលក់បន្ត ហើយកុំឱ្យមានការដាក់លាយបន្ថែមនូវសារធាតុគីមីហាមឃាត់ណាមួយ ដែលមិនមានបទប្បញ្ញត្តិបច្ចេកទេសទៅលើផលិតផល ម្ហូបអាហារ នាំឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព សុវត្ថិភាពអ្នកប្រើប្រាស់។ លោកបានបន្ថែមថាវិស័យម្ហូបអាហារ ត្រូវបានកើនឡើងទៅតាមកំណើនប្រជាពលរដ្ឋ តែក៏ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ននូវម្ហូបអាហារ ដែលមិនមានអនុលោមភាព សម្រាប់សុខភាពរបស់ប្រជាពលរដ្ឋផងដែរ។
អ្នកនាង ណាង ស្រីនីត ពលរដ្ឋមកពីខេត្តព្រៃវែង បច្ចុប្បន្នរស់នៅរាជធានីភ្នំពេញ បាននិយាយថា សព្វថ្ងៃនេះ គឺមានការព្រួយបារម្ភច្រើនអំពីសុវត្ថិភាពចំណីម្ហូបអាហារ ព្រោះមិនសូវមានជំនាញក្នុងការទិញទំនិញ និងមិនស្គាល់ប្រភពច្រើនដូចគ្នាដែរ ដោយសារមកពីខេត្ត និងរវល់បំពេញការងារប្រចាំថ្ងៃ។
សូមជម្រាបថា លោកជំទាវ ចម និម្មល រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ធ្លាប់បានណែនាំជាប្រចាំ និងចង្អុលបង្ហាញដល់ឯកឧត្តម ផាន អូន ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយក នៃអគ្គនាយកដ្ឋាន ក.ប.ប. ដែលជាសេនាធិការ ពង្រឹងឱ្យខានតែបាននូវ ការត្រួតពិនិត្យជាប្រចាំ និងនៅទូទាំងប្រទេស ដើម្បីធានាបាននូវទំនិញម្ហូបអាហារប្រកបដោយគុណភាព និងមានសុវត្ថិភាពខ្ពស់ និងបន្តអប់រំឱ្យប្រតិបត្តិករអាជីវកម្មម្ហូបអាហារ ប្រកបអាជីវកម្មរបស់ខ្លួនដោយសុចរិត និងស្វែងយល់ពីអំពើល្មើសពាក់ព័ន្ធនឹងការប្រកបអាជីវកម្មដែលបង្កឱ្យមានហានិភ័យដល់សុខភាពប្រជាពលរដ្ឋ ក្នុងការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីហាមឃាត់ ឬការប្រើប្រាស់លើសកម្រិតជាដើម៕ អត្ថបទ៖ ឈិត បូរ៉ាវី